Zonnepanelen zijn een duurzame investering. Ook als u geen budget hebt om een installatie te realiseren zijn er verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Zo kunt u kiezen voor een voordelige duurzaamheidslening of een groene hypotheek.

Waarom kiezen voor financiering?

Met de installatie van zonnepanelen verduurzaamt u de woning. De overheid wil dit soort maatregelen graag stimuleren en biedt verschillende, voordelige regelingen aan waarmee u zonnepanelen kunt financieren.

Financieren is voordeliger dan huren

Sommige aanbieders bieden ook de mogelijkheid aan om zonnepanelen te huren. Wij adviseren in dit geval te kiezen voor financiering, omdat dit voordeliger is dan huren.

Zonnepanelen kopen met eigen geld

Heeft u het geld beschikbaar om een zonnepaneleninstallatie aan te schaffen? Het financieren van zonnepanelen met spaargeld is een goede manier om zelf zonnestroom op te gaan wekken. U betaalt geen rente en verdient de investering gemiddeld binnen 6 tot 8 jaar terug. Zonnepanelen leveren 25 jaar stroom op, dus u wekt nog ruim 15 jaar uw eigen zonnestroom op. Een investering in zonnepanelen is te vergelijken met een spaarrente van 4%! (bron: Milieu Centraal).

Financieren met duurzaamheidslening van het Nationaal Warmtefonds

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu: u wekt zelf stroom op. De overheid wil energiebesparing graag stimuleren en biedt verschillende, voordelige duurzaamheidsleningen. Bij deze groene leningen betaalt u vaak een laag rentepercentage en u kunt boetevrij tussentijds aflossen. Een voorbeeld van een duurzaamheidslening is:

  • Energiebespaarlening: Tegenwoordig kunt u het volledige bedrag gebruiken om zonnepanelen te financieren. U kunt tot € 25.000,- lenen. Bekijk de website van het Warmtefonds voor de actuele rentetarieven;  

https://www.warmtefonds.nl

De voordelen van zonnepanelen financieren

Een lagere energierekening, zonder investering

Met zonnepanelen daalt uw energierekening direct, zonder dat u uw spaargeld investeert.

Vaste, lage rente en boetevrij aflossen

Een duurzame lening heeft een lage rente en u kunt altijd tussentijds aflossen.

Hoger rendement dan bij zonnepanelen huren

De maandelijkse aflossing is vaak lager dan de besparing op de energierekening.

Verhogen van de hypotheek

Het verhogen van uw bestaande hypotheek is ook een mogelijkheid om zonnepanelen financieren. Voordeel van deze optie is dat u ook profiteert van hypotheekrenteaftrek. Uw aanvraag wordt meestal snel geaccepteerd door de hypotheekverstrekker, want zonnepanelen zorgen voor een verlaging van de maandelijkse energielasten. U bespaart vaak meer op de energierekening dan u aan extra maandelijkse aflossing betaalt.

Welke lening is geschikt?

Er zijn verschillende mogelijkheden als u zonnepanelen met een lening wilt financieren. Elke vorm heeft eigen voordelen.

  • Verhogen van de hypotheek: als u zonnepanelen met een extra hypotheek wilt financieren, profiteert u van hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de rente momenteel zeer laag, wat deze optie extra voordelig maakt. Met zonnepanelen daalt uw maandelijkse stroomrekening, hierdoor zijn hypotheekverstekkers sneller geneigd een lening te vertrekken.
  • Duurzaamheidslening: als u uw energieverbruik met verduurzamende maatregelen wilt verminderen.

Anders dan de naam doet vermoeden, leveren zonnepanelen ook energie op in de winter. Zonnepanelen hebben immers geen warmte van de zon nodig, maar licht. Het antwoord op de vraag “Zijn zonnepanelen ook rendabel in de winter?” kunnen we kort beantwoorden met “Ja“. Toch zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat de panelen niet optimaal presteren.

Lage temperatuur is gunstig

Het is een veelvoorkomend misverstand dat de koude temperaturen zorgen voor een verminderde opbrengst. Door kou ontstaat namelijk minder weerstand en een betere geleiding, wat bijdraagt aan de opbrengst.

In de winter zijn de dagen wel korter en is het doorgaans bewolkter dan in de lente- en zomermaanden, waardoor de zon minder lang op de zonnepanelen schijnt. Ook staat de zon lager, wat vaak meer schaduw en verminderde zoninstraling oplevert. Idealiter schijnt de zon recht op de panelen, dat is in de winter alleen onder een hele lage hoek mogelijk. Toch wekken zonnepanelen tijdens de winter (december, januari en februari) 10% van de totale jaaropbrengst op. In de grafiek zie je het aandeel per maand:

Beste seizoen voor zonnepanelen

De meest rendabele maanden voor zonnepanelen zijn de lentemaanden: dan staat de zon hoog maar is het wel nog koel. Wilt u deze maanden meepikken? Dan kunt u de zonnepanelen het beste in de winter laten installeren. In 2021 was de maand februari erg zonnig, waar zonnepanelenbezitters flink veel voordeel uit hebben gehaald. In februari alleen werden bijna 30% meer zonuren dan het langjarig gemiddeld  gemeten. Ook de globale instraling, een nog betere indicator voor de uiteindelijke opbrengst van een paneel, lag bijna 40% hoger dan het langjarig gemiddelde van deze maand. Helaas presteerde de maand mei onder gemiddeld.

Zonnepanelen installeren in de winter

Gaat u zonnepanelen aanschaffen in de winter? Over het algemeen kunnen onze installateurs ook op winterse dagen uw systeem opleveren. De installatie moet dan wel veilig uitgevoerd kunnen worden. Met extreem lage temperaturen in combinatie met sneeuw en/of vorst kan het echter zijn dat uw installatie wordt uitgesteld. Dan is het niet veilig om op het dak te werken en zouden onze installateurs enkel het binnenwerk kunnen klaarmaken. Ze zullen dan op een andere dag terug moeten komen om de zonnepanelen op ’t dak te plaatsen.

Samenstelling van de energierekening

De energierekening is globaal opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Leveringskosten (energieleverancier)
  • Belasting & toeslagen (overheid)
  • Netbeheerkosten (netbeheerder)

De energierekening is voor een gemiddeld huishouden op deze manier opgebouwd (vanaf 01-07-2023, bij verbruik van 3000 kWh stroom en 1400 m3 gas):

Het grootste deel van de energierekening bestaat uit leveringskosten. Dit berekent uw energiemaatschappij voor de energie die u verbruikt. De leveringskosten bestaan uit:

  • Variabele leveringskosten: u betaalt per kWh stroom of kuub gas. De energiemaatschappij bepaalt de prijs van de energie, daarnaast betaalt u 21% btw. Hoe meer u verbruikt, hoe hoger de kosten zijn.
  • Vaste leveringskosten: een vast bedrag per dag voor de levering van energie. Vroeger heette dit ook wel ‘vastrecht’. De hoogte varieert per energiebedrijf.

Belasting en toeslagen

Via de energierekening betaalt u verschillende belastingen en toeslagen aan de overheid:

  • Energiebelasting (per verbruikte kWh stroom of kubieke meter gas)
  • Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit geld gebruikt de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren.
  • Vermindering energiebelasting: Elk huishouden heeft energie nodig, daarom betaalt u over een deel van het verbruik geen belasting. U krijgt een vast bedrag verrekend (dit heet ook teruggaaf energiebelasting).

Netbeheerkosten

Het laatste onderdeel op de energierekening zijn de netbeheerkosten. Dit zijn kosten voor het transport van stroom en gas, zoals onderhoud aan het netwerk en de huur van de energiemeter in de meterkast. Dit bedrag gaat naar de netbeheerder

( Stedin, Liander ed.).

De energiebelasting in 2024

In 2024 is de energiebelasting ongeveer 71 cent per m3 gas en 13 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw).

“Profiteren” van hoge stroomprijzen

Wilt u juist profiteren van de hoge stroomprijzen? Met een zonnepaneleninstallatie wekt u uw eigen stroom op! Door de salderingsregeling ontvangt u hetzelfde tarief voor uw opgewekte zonnestroom als het leveringstarief van de energiemaatschappij. Door de hoge prijzen heeft u de zonnepanelen sneller terugverdiend. 

Zorgeloos genieten van uw zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen doet u voor de komende 25 jaar. Om het beoogde rendement te halen is het van belang dat de zonnepanelen 25 jaar stroom blijven leveren. Mocht u onverhoopt storingen of schade ondervinden, dan zit u niet te wachten op extra kosten. Controleer of uw zonnepanelen onder uw bestaande verzekering vallen of sluit een losse polis af.

Vallen zonnepanelen onder uw bestaande verzekering of is het verstandig een aparte polis af te sluiten?

We adviseren om bij uw verzekeringsmaatschappij te controleren of de installatie onder zowel de opstalverzekering als de aansprakelijkheidsverzekering valt.

Opstalverzekering

Zonnepanelen zijn op het dak gemonteerd en vallen daardoor meestal onder de opstalverzekering. Bij enkele verzekeraars is het noodzakelijk om de waarde van de zonnepanelen te laten opnemen in deze verzekering. Neem hiervoor altijd contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Informeer ook altijd naar welke schades precies worden gedekt. Doorgaans wordt schade door brand, onweer, hagel, water en bliksem gedekt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als eigenaar van de zonnepanelen bent u aansprakelijk voor schade die de zonnepanelen aan derden kunnen veroorzaken. Wanneer een zonnepaneel van het dak waait en een auto beschadigt of mensen verwondt, wordt deze schade gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering.

Als u zelf de panelen monteert is het raadzaam om de verzekering vóór de montage te regelen, omdat de schade ook bij de montage kan optreden. Wanneer u gebruik maakt van onze monteurs of van een andere erkende installateur, dan is deze partij verzekerd voor eventuele schade tijdens de montage.

Als u zowel huiseigenaar als exploitant bent van de installatie, dan kan het systeem ondergebracht worden binnen de bestaande opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Als u een systeem op het dak van een derde wilt exploiteren, informeer dan naar uw aansprakelijkheid bij uw verzekeraar.

Verzekering bij een huurhuis

Als huurder van een woning heeft u meestal alleen een inboedel- en geen opstalverzekering. Controleer eerst of de zonnepanelen onder huurders- of eigenaarsbelang vallen en of de verzekerde waarde hoog genoeg is. Mocht uw installatie niet ‘centraal’ verzekerd zijn, dan kunt bij verschillende verzekeraars de zonnepanelen toevoegen aan de inboedelverzekering. Dat is vaak goedkoper dan een aparte verzekering te nemen voor de zonnepanelen.

Misgelopen opbrengst terugkrijgen

Slechts een enkele verzekeraar vergoedt onder de opstalverzekering misgelopen opbrengst. Als u deze dekking wilt hebben is het aan te raden een losse zonnepanelenverzekering af te sluiten. Dit kost minstens 50 euro per jaar, waarmee u ook verzekerd bent in het geval van een natuurramp.

Schuin of plat dak

Het verzekeren van zonnepanelen op een plat dak is vaak duurder dan op een schuin dak, omdat de kans op diefstal groter is. Op een schuin dak zijn de panelen stevig gemonteerd, waar panelen op een plat dak eenvoudiger kunnen worden losgemaakt. Controleer daarom ook altijd of de verzekeraar diefstal zonder inbraakschade dekt.

Fabrieksgarantie

Mechanische storingen zijn meestal niet te verzekeren. Met een defect aan uw zonnepanelen of omvormer kunt u terecht bij uw installateur. Als het defect binnen de fabrieksgarantie optreedt, kan uw installateur zorg dragen voor vervangende onderdelen, zodat uw installatie snel weer operationeel is. Naast een productgarantie krijgt u ook een vermogensgarantie, waarmee de prestaties v.d. zonnepaneleninstallatie worden gegarandeerd.

Met zonnepanelen wekt u stroom op. Elke kWh die u niet zelf gebruikt, stuurt u automatisch naar het stroomnet. Dit heet terugleveren.

Energie terugleveren aan het elektriciteitsnet

De stroom die u opwekt met zonnepanelen wordt direct verbruikt in uw huishouden, bijvoorbeeld door elektrische apparaten die op dat moment aanstaan. In veel gevallen wekt u overdag meer energie op dan dat u verbruikt. U levert alle extra, ongebruikte stroom terug aan het net. Het is belangrijk dat u een geschikte elektriciteitsmeter heeft, zodat deze stroom correct wordt geregistreerd.

Er zijn ook momenten dat u minder energie opwekt dan u verbruikt. U haalt dan stroom van het elektriciteitsnet. Wat u afneemt van het net wordt weggestreept tegen de energie die u heeft teruggeleverd en verrekend op uw jaarrekening. Dit heet salderen.

Wat is salderen?

Salderen is dus het verrekenen van de opgewekte energie en verbruikte energie. Uw meter registreert wat u teruglevert aan het net. Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op. Onder aan de streep blijft dan het aantal KwH dat u heeft verbruikt – het aantal KwH dat u heeft opgewekt over.

Over het algemeen wordt ongeveer 30% van de opgewekte energie direct verbruikt in huis. De overige 70% levert u aan het net. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energiebedrijf.

We raden u aan om met zonnepanelen niet meer energie op te wekken dan u daadwerkelijk verbruikt. De vergoeding die u krijgt voor salderen, is momenteel gelijk aan het levertarief van uw energieleverancier. De vergoeding die u krijgt als u op jaarbasis meer opwekt dan u verbruikt, ligt een stuk lager. Hierdoor is het niet rendabel om extra zonnepanelen te installeren.

Aanmelden voor teruglevering

De netbeheerder zorgt dat er voldoende capaciteit is om alle stroom te transporteren. Daarom is het verplicht om uw installatie aan te melden, zodat er rekening wordt gehouden met uw opgewekte zonnestroom. Ga naar energieleveren.nl om u aan te melden. 

Salderingsregeling 2024

De salderingsregeling is een soort subsidie, waarbij de stimulans mede afhankelijk is van de hoogte van de energiebelasting. Het huidige kabinet (feb 24) heeft besloten dat de salderingsregeling blijft bestaan tot 2027.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Als u jaarlijks meer stroom opwekt dan u verbruikt, ontvangt u voor het overschot een terugleververgoeding. Dit tarief is niet vastgelegd en varieert per energieleverancier. De meeste leveranciers hanteren de kale stroomprijs.

Zonnepanelen blijven door de salderingsregeling interessant. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld op 6,5. Hierdoor blijven ze een rendabele en duurzame investering.

Salderen met zonnepanelen is een actueel onderwerp. Maar wat houdt het salderen in en wat betekent dit voor de investering in zonnepanelen? Wij bespreken het hieronder.

Hoe werkt salderen?

Als eigenaar van zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Een deel verbruikt u direct zelf, de overige zonnestroom levert u aan het elektriciteitsnet. Dit ziet u terug in de meterkast, afhankelijk van het type energiemeter u heeft:

  • De energiemeter loopt terug
  • De slimme meter registreert wat er wordt terug geleverd

In de praktijk verbruikt u opgewekte zonnestroom direct in uw huishouden, het overschot ‘verkoopt’ u aan de energieleverancier. U kunt geen factuur sturen, de energiemaatschappij houdt hier rekening mee. Ieder jaar wordt het aantal opgewekte kWh zonnestroom verrekend met de stroom die u verbruikt hebt. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Hiervoor ontvangt u hetzelfde tarief (= goed om te weten voor de nieuwe regeling). Uw verbruik streept de energieleverancier weg tegen de stroom die u zelf opwekt. Dat is salderen.

Een rekenvoorbeeld:
U hebt 3.500 kWh verbruikt en de zonnepanelen hebben 3.000 kWh opgeleverd. Dan streept de energieleverancier 3.000 weg van de 3.500. Het overige verbruik – in dit geval dus 500 kWh – is uw jaarverbruik.

Een rekenvoorbeeld met een overschot aan zonnestroom:

U hebt 3.000 kWh verbruikt en de zonnepanelen hebben 3.500 kWh opgeleverd. Dan streept de energieleverancier 3.000 van de 3.500 kWh uur weg. U hebt 500 kWh terug geleverd, hier krijgt u een vergoeding per kWh voor (dit tarief is een stuk lager dan het normale levertarief en verschilt per energieleverancier). 

Aanmelden voor saldering

Als u zonnestroom teruglevert aan het elektriciteitsnet komt u in aanmerking voor een vergoeding. Uw installatie moet dan aangemeld zijn, zodat de netbeheerder en energieleverancier op de hoogte zijn van het feit dat u gaat terugleveren. Dit kunt u eenmalig regelen op www.energieleveren.nl. Ook moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U wekt energie op en u gaat stroom terug leveren aan het net
  • U bent in het bezit van een slimme meter
  • U heeft een kleinverbruikersaansluiting (tot 3 x 80 Ampère) 

In het algemeen voldoet ieder huishouden aan deze voorwaarden en kunt u bij de installatie van de zonnepanelen direct starten met salderen (mits aangemeld). De salderingsregeling is een soort subsidie vanuit de overheid om de opwekking van zonne-energie te stimuleren.

De netbeheerder controleert bij uw aanmelding op energieleveren.nl of uw elektriciteitsmeter geschikt is. Als het nodig is ontvangt u een gratis slimme meter. Vrijwel elk huishouden heeft een kleinverbruikersaansluiting (hoofdaansluiting niet groter dan 3 x 80 Ampère).

De salderingsregeling blijft

De huidige salderingsregeling blijft gehandhaafd tot 2027. Dat heeft het huidige kabinet besloten. U blijft een vergoeding ontvangen voor het leveren van de zonnestroom (kWh) boven het salderingsdeel. Hierdoor verdient u de zonnepanelen gemiddeld binnen 6,5 jaar terug.

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Door het in stand houden van de salderingsregeling en 0% BTW op de aanschaf, zijn en blijven zonnepanelen een slimme investering. U blijft een vergoeding voor energie die u terug levert, boven het salderingsdeel, ontvangen.

Opbrengst van zonnepanelen berekenen

De zon schijnt in Nederland niet het hele jaar. Dat geeft niet, want zonnepanelen leveren ook stroom bij bewolking. De opbrengst loopt tijdens de herfst- en wintermaanden alleen terug. Door de lage prijs van zonnepanelen is zonne-energie aan een flinke opmars bezig, de stroom uit zonnepanelen is inmiddels goedkoper dan stroom uit een kolencentrale.

Met een dak op het Zuiden kunt u jaarlijks 150 kWh per m2 zonnestroom opwekken. De opbrengst van een dak op het Oosten of Westen is nog steeds 125 kWh per m2. De afmetingen van een zonnepaneel zijn doorgaans 1.77 x 1.12 meter. Het vermogen per zonnepaneel is momenteel gemiddeld 365 Wp per zonnepaneel.

Opbrengst in kWh per Wp per jaar berekenen

De opbrengst in kWh per Wp per jaar is een handige omrekenfactor. Deze factor geeft aan hoeveel stroom u kunt opwekken met uw dak. De meest bekende factor  is 0,85 kWh per Wp per jaar voor een dak op het Zuiden. Verschillende onderzoeken en metingen in de praktijk hebben echter uitgewezen, dat zonnepanelen op een schaduwvrij dak op het Zuiden in Nederland gemiddeld 0,9 kWh per Wp per jaar opwekken. Veel van onze systemen leveren zelfs meer dan 1 kWh per Wp op.

Stroomverbruik of opbrengst wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek). De opbrengst in kWh per Wp per jaar is afhankelijk van de volgende factoren.

Ligging van het dak
Een van de belangrijkste factoren bij de opbrengst is de ligging van het dak. Bij voorkeur dient het dak op het Zuiden gericht te liggen. Sinds de prijzen van zonnepanelen gedaald zijn worden zonnepanelen echter ook op Oost en West geplaatst.

Hoek van het dak
De hoek van het dak speelt ook een rol. De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden, afhankelijk van de windrichting. Bij een schuin pannendak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kunt u de hoek zelf bepalen. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen. Bij het maken van een legplan voor een plat dak zoeken we altijd naar de opstelling, waarmee u de maximale opbrengst behaalt.

Instralingsschijf
Met een instralingsschijf kunt u bepalen of uw dak gunstig ligt en of u de maximale opbrengst kunt halen. Zoek het kruispunt van de hoek en de windrichting waarop de zonnepanelen komen te liggen. De kleur van het vlak waarin u uitkomt, zegt iets over de te verwachten opbrengst.

Schaduw
Schaduw speelt een belangrijke rol bij de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen worden vaak in een lus, ook wel string genoemd, aan elkaar doorverbonden. Als er schaduw op een van de zonnepanelen valt, dan beïnvloedt dit de opbrengst van alle zonnepanelen in de string op een negatieve manier. Het is dus van belang om schaduwval zoveel mogelijk te vermijden en micro-omvormers te gebruiken.

Woont u in het Westen, het midden van het land, of in het Oosten? De zon- instraling is hoger in het Westen, dan in het Oosten. De opbrengst van zonnepanelen in het Westen is dus iets beter dan in het Oosten. Rechts ziet u een kaart van Nederland met de opbrengst in kWh per vierkante meter. Op deze kaart is duidelijk te zien dat de opbrengst van zonnepanelen aan de kust iets beter is. Deze kaart wil niet zeggen dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen in het Oosten van ons land. U heeft alleen een beetje extra opbrengst in het Westen.

PVGIS

Een betrouwbare manier om de te verwachten opbrengst van uw dak te berekenen is PVGIS. Dit onafhankelijke fotovoltaïsche Geografisch Informatie Systeem (PVGIS) biedt een kaart-gebaseerde inventaris van zonne- energie en de beoordeling van de opwekking van elektriciteit uit fotovoltaïsche systemen in Europa.

Opbrengst in kWh

Als de opbrengst in kWh per Wp per jaar bekend is kan de opbrengst in kWh per jaar eenvoudig worden berekend. Stel dat het dak richting het Zuiden ligt en de opbrengst is 0,9 kWh per Wp per jaar. Een systeem van 3000 Wp aan zonnepanelen levert dan in het eerste jaar 0,9 x 3000 = 2700 kWh per jaar op.

Terugloop van het vermogen en de opbrengst

Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie. In onze opbrengstberekeningen laten we zien wat het systeem ieder jaar nog minimaal moet opleveren, op basis van de vermogensgarantie. In de praktijk blijken zonnepanelen ruim boven deze garantiegrenzen te blijven.

Prijsstijging stroom De afgelopen 10 jaar is de stroomprijs gestegen. Met de piek in 2022 toen Rusland de Oekraïne binnenviel. Inmiddels is er weer enige stabiliteit in e prijsontwikkeling van gas en elektra. Het blijft altijd gissen naar wat de toekomst brengt, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de prijs van energie, uit fossiele brandstoffen, op lange termijn gelijk blijft of zelfs goedkoper wordt.

De terugverdientijd van een zonnepaneel is daarnaast enorm verlaagd. Waar je een aantal jaar geleden nog panelen kocht met een terugverdientijd van meer dan 10 jaar, is dat momenteel nog maar 7 jaar. Op dit moment kunt u gebruik kunt maken van de BTW vrijstelling op zonnepanelen, daarmee wordt de terugverdientijd nog korter! Nog een goede reden om nu zonnepanelen aan te schaffen.

De terugverdientijd is de tijd die nodig is om het geïnvesteerde bedrag weer terug op de bankrekening te krijgen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op 6 tot 9 jaar als u de zonnepanelen door ons laat installeren.

Interessanter dan de terugverdientijd is wellicht het financieel rendement dat behaalt kan worden met zonnepanelen. Een investering in zonnepanelen levert een financieel rendement op van 7%, als u de investering doet met spaargeld. Maakt u gebruik van een financiering, dan is het financieel rendement 6%. Het huren van zonnepanelen levert het minste op.

Benodigde investering zonnepanelen

De benodigde investering in zonnepanelen bestaat uit:

  • De eerste investering voor de zonnepanelen, overige materialen en arbeid.
  • Het vervangen van de omvormer, dit is afhankelijk van het soort omvormer.
  • Kosten voor onderhoud, zoals het reinigen van de panelen.

Netto opbrengst zonnepanelen

De netto opbrengst van uw zonnepanelen is de totale waarde van de opgewekte stroom, minus de investering die u heeft gedaan om deze stroom op te wekken met zonnepanelen. De waarde van de opgewekte stroom wordt berekend door:

1) De opbrengst van de zonnepanelen op uw dak te berekenen.
De opbrengst van de zonnepanelen loopt iets terug over de jaren. Fabrikanten van zonnepanelen geven garantie op de opbrengst. Na 10 jaar wordt 90% van de opbrengst gegarandeerd, na 25 jaar 80% van de opbrengst. In de praktijk blijken onze zonnepanelen altijd ruim boven deze gegarandeerde opbrengsten te blijven.

2) De opbrengst te vermenigvuldigen met de actuele prijs voor elektriciteit.
Hierbij houden wij rekening met de stijging van de energieprijzen. De verwachting is dat de prijs voor elektriciteit met minimaal 4% per jaar blijft stijgen.

Door de totale investering op de netto opbrengst te delen kunt u de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen. Vraagt u een offerte bij ons aan, dan ontvangt u altijd een berekening van het financieel rendement en de terugverdientijd voor uw situatie.

Invloed van regelingen op de terugverdientijd

De salderingsregeling maakt de terugverdientijd van zonnepanelen interessant. Daarbij zijn zonnepanelen flink in prijs gedaald. Als u in 2024 zonnepanelen koopt heeft u deze na 6,5 jaar terugverdiend. (Bron: Milieu Centraal)

De btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft voor particulieren. De administratieve lasten op de aanschaf van zonnepanelen worden hierdoor verminderd en daarmee de aankoop van zonnepanelen gestimuleerd.

Salderen en opbrengst zonnepanelen meten

Met zonnepanelen levert u uw eigen groene energie aan het elektriciteitsnet. Uw energiemeter in de meterkast houdt bij hoeveel energie u aan het net levert en hoeveel u verbruikt. Zelf wilt u misschien ook meer kunnen meten dan de gegevens die u op het display van de omvormer afleest.

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Salderen
  • Energiemeter in de meterkast
  • Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder
  • Energiemeter zonnepanelen

Salderen

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Uw meter zorgt hiervoor door te registreren wat u terug levert aan het elektriciteitsnet. Wekt u meer op dan u nodig heeft dan telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 30% van de zonnestroom direct. De overige 70% van de zonnestroom wordt aan het net geleverd. Er zijn ook periodes dat u stroom van het net nodig heeft, bijvoorbeeld als het donker is. Uw energieleverancier streept uw verbruik weg tegen de opgewekte stroom, dit heet salderen. Als u meer heeft opgewekt dan u verbruikt hebt, dan ontvangt u over dit deel een ‘terug lever vergoeding’.

Momenteel gelden de volgende regels voor salderen:

  • Een aansluitcapaciteit van maximaal 3x80A.
  • Niet meer salderen dan er verbruikt wordt.

Vanaf 2027 komt de salderingsregeling te vervallen. Deze wordt vervangen door een vaste terug lever vergoeding. Uw energieleverancier betaalt u dan 80% van het levertarief voor de zonnestroom die u terug levert.

Energiemeter in de meterkast

Er zijn verschillende energiemeters die goed werken om het aantal terug geleverde kWh zonnestroom bij te houden. Tegenwoordig plaatsen  netbeheerders overal slimme meters.

Ferraris draaischijfmeter

Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terug leveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.

Digitale Meter met terug lever telwerken

Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als terug levering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.

Digitale Meter zonder terug lever telwerken

Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De terug geleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.

Gratis slimme meter

Bij veel netbeheerders krijgt u gratis een slimme meter als u laat weten dat u zonnepanelen gaat plaatsen. Vraag dit na bij uw netbeheerder. De slimme meter wordt voor iedereen verplicht in de toekomst. Met de slimme meter krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik. Bij deze meter ziet u namelijk 4 getallen: naast de geleverde stroom in piek- en daluren kunt u ook de terug levering in deze varianten zien.

Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

U bent verplicht aan uw netbeheerder te melden dat u zonnepanelen gaat installeren. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of uw energiemeter vervangen moet worden. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen bij het doorgeven van de meterstanden. Ga naar www.energieleveren.nl om uw zonnepanelen aan te melden.

Energiemeter zonnepanelen

Wilt u meer weten over de opbrengst van uw zonnepanelen dan de gegevens die beschikbaar zijn via het display van de omvormer? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het monitoren van uw zonnepanelen.

Opbrengst totaal systeem of per paneel?

De meeste omvormers worden tegenwoordig geleverd met een app of web- portal, om de totale opbrengst van de zonnepanelen online uit te lezen. Voor een goed werkend systeem zijn deze meetgegevens voldoende.

Bij een storing is het handig als ook de opbrengst per zonnepaneel uit te lezen is, in plaats van alleen de totale opbrengst van alle zonnepanelen samen. De storingsanalyse kan dan snel op afstand gebeuren en de monteurs kunnen gericht te werk gaan op locatie.